Beschrijving
Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en ondanks de vele eeuwen van invallen en kolonisatie door o.a. Spanjaarden, Arabieren, Noormannen en Oostenrijkers heeft het zijn eigen cultuur en identiteit weten te behouden. Het eiland is nog altijd een wijnbouw oase waarvan de geschiedenis ruim vierduizend jaar teruggaat. Met een robuust bergachtige binnenland omringd door een dunne strook van de prachtige kust. Werden er op Sicilië tot voor kort stoffige ouderwetse wijnen gemaakt. Dit is de laatste jaren totaal veranderd.
Over de wijn
In de Siciliaanse taal betekent ‘racina’ tros druiven; niets zou de essentie van deze wijn beter kunnen samenvatten: een kostbare grondstof, de oorsprong en tot slot de regio Sicilië waar de Nero d’ Avola druif vandaan komt en waar deze wijn van wordt gemaakt. Het rode zegel op de fles is gestempeld met de wolf, symbool van kracht en trouw.
Een magere vos, in de maand september op Sicilië, die dagenlang niets te eten kon vinden zag een druivenstok vol prachtige rijpe druiventrossen. De vos besloot aan de slag te gaan om die heerlijke “hangende” druiven/ racini te vangen. Hij deed zijn best, blies zijn borstkas op om vaart te krijgen en valt tijdens de sprong, en dan een tweede en een derde … nee, er is veel meer voor nodig. Aan het einde krijgt hij een briljant idee: hij ziet een grote steen, behorend tot de ruïnes van de nabijgelegen toren; met moeite weet hij de steen onder de druivenstok te duwen. Hij klimt erop, maar zelfs voordat hij springt, glijdt hij uit en valt op de grond, hij begrijpt dat hij moet opgeven, denkend: “het zal smaak toch niet zo lekker”. Vandaar het bekende Italiaanse gezegde: ‘De vos die de druif niet bereikt zegt dat ze onrijp is’.
Wijnmaken
Begin oktober zijn de Nero d’ Avola druiven perfect rijp en het wijnbereidingsproces begint aan de wijnstok. Indroging van de druiven vindt plaats in de wijngaard door het insnijden van het takje waar de druiventros aan hangt. Het indrogen geeft de wijnen typisch tonen van rijp fruit, zoals pruimen en rozijnen. Van deze ingedroogde wijnen maakt met de wijn volgens het klassieke wijnmaakproces. De druiven blijven ongeveer twee weken in contact met de most (druivensap/wijn in wording) om aroma’s en de karakteristieke rode kleur te onttrekken, bij een gecontroleerde temperatuur, in roestvrijstalen vaten, tussen 25° en 27°C.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.