Beschrijving
In het prachtige landschap van de Marche(Marken) liggen de wijngaarden van Cocci Grifoni. De westkant van de Marche grenst aan Toscane en het zuiden grenst aan de Abruzzen.
Cocci Grifoni kent een lange familiegeschiedenis die teruggaat tot 1933. De wijnmakerij is ontstaan uit de visie van Guido Cocci Grifoni, een pionier die het bijna vergeten Pecorino-druivenras nieuw leven inblies en uit de vergetelheid haalde. Hij was ook een van de eersten die Passerina mousserend maakte en Rosso Piceno Superiore produceerde. Tegenwoordig zetten zijn kleindochters Marta en Camilla, twee jonge vrouwen het bedrijf voort. Marta en Camila hebben dezelfde toewijding en focus op kwaliteit als de voorgaande generaties Grifoni.
De wijngaarden van Cocci Grifoni liggen niet ver van de kust in de heuvels nabij de prachtige stad Ascoli Piceno, in het hart van de streek. De uitlopers het Apenijnen gebergte zorgen voor de aanvoer van koele lucht waardoor de temperatuur in de wijngaarden relatief lag blijft en dat is zeer gunstig voor de kwaliteit van de druiven.
Wijngaard en wijnmaken
Rosso Piceno is de naam van de meeste rode wijnen die gemaakt worden rond de stad Ascoli Piceno. Het zijn altijd blend wijnen gemaakt van Montepulciano en Sangiovese, 2 top druiven die allebei een iets ander karakter hebben en elkaar versterken in smaak en structuur. Wijnen die garant staan voor drinkplezier, waarbij de toppers (zoals Cocci-Grifoni) ook wijnen maken van wereldklasse die thuis horen in de gastronomie.
Een Rosso Piceno Superiore is in tegenstelling tot de gebruikelijke wijn altijd gerijpt op eikenhouten vaten.
San Basso is de naam van de wijngaard, hier staan iets oudere wijnstokken en maken ze dus ook hun Rosso Piceno Superiore. Dit doen ze van 60% Montepulciano en 40% Sangiovese met een rijping van 12 maanden in Franse barriques en een lange rijping in de fles.
Montepulciano zorgt voor body, rijkdom, iets zwoels en kruidigs, Sangiovese daarentegen zorgt voor frisheid, zure kersen, elegantie, laurier en tabak. Die combinatie vult elkaar uitstekend aan tot een gebalanceerde wijn met veel potentie, mits je weet wat je doet in de wijngaard. Met oudere stokken en het zorgen voor lage opbrengsten kunnen hier topwijnen gemaakt worden.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.