Beschrijving
De wijnen van Tapiz zijn afkomstig uit de wijngebied Mendoza, Argentinië. Deze streek ligt in het westen van Argentinië aan de voet van Andes gebergte, grenzend aan Chili. De wijngaarden van Tapiz liggen in de Uco Vallei in dit gedeelte van de Mendoza liggen de allerbeste wijngaarden.
Tot 2018 werden de wijnen altijd gemaakt in de familiebodega Fincas Patagonicas van de familie Ortiz. In 2018 is er een eigen Tapiz Bodega/ wijnkelder gebouwd direct naast de beste en hoogste gelegen (1350m.) San Pablo wijngaard. Dit is gedaan om de kwaliteit van de wijnen nog verder te verhogen. Door de zeer hoge kwaliteit van de druiven en het zorgvuldige wijnmaken zijn de wijnen van Tapiz, zowel rood als wit, fris, geconcentreerd, elegant en zacht van smaak. Eigenares van Tapiz is Dr. Patricia Ortiz. Haar motto is heel simpel: De beste wijnen van Argentinië maken! Patricia is een voormalige dokter en ook voorzitter van ‘Bodegas Argentinas’ een belangenorganisatie waarvan vrijwel alle wijnbedrijven in Argentinië lid zijn. Patricia is de eerste vrouw in deze vooraanstaande functie.
Tapiz & de Château Pétrus connectie
Sinds 2012 werkt wijnmaker Fabian de Valenzuela (oud wijnmaker bij Catena) samen met Jean-Claude Berrouet. Deze legendarische wijnmaker is meer dan 40 jaar lang verantwoordelijk geweest voor een van de meest prestigieuze rode wijnen ter wereld: Château Pétrus, afkomstig uit de wereldberoemde wijnstreek Bordeaux. Jean-Claude zijn ervaring, expertise en focus op kwaliteit, elegantie en verfijning zorgen ervoor dat de Tapiz wijnen nog beter zijn geworden.
Over Black Tears
De naam van de wijn refereert aan de diep, donkerpaarse kleur van deze wijn, die een impressie van zwarte tranen in het glas geeft.
Wijngaard en wijnmaken
Druiven afkomstig van de San Pablo wijngaard op 1350 meter hoogte gelegen in de Uco Vallei, deze wijngaard is een van best gelegen wijngaarden in de Uco Vallei. De wijnstokken zijn inmiddels 20 jaar oud, de rijpe Malbec druiven worden met de hand geoogst.
Voor de start van de alcoholische fermentatie worden de druiven eerst 5 dagen ingeweekt op een temperatuur van 8 graden, dit om kleur en aroma aan de schillen te onttrekken. Gevolgd door alcoholische fermentatie in roestvrijstalen tanks voor de duur van 15 dagen, gevolgd door een inweking van wijn en schillen/pitten die 20 dagen duurt. De malolactische omzetting vindt plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten, waarin de wijn in totaal 18 maanden rijpt. Na botteling rijpt de wijn 12 maanden op de fles.
Pers
Master titel tijdens the global Malbec Masters 2019. “For exceptional examles, the title of Master”. Deze proeverij wordt gehouden door het Engelse vaktijdschrift Drinks Business.
93 van de 100 punten, Wine Spectator. “Big and ripe, featuring concentrated raspberry, red plum and spiced cherry flavours. Pastry notes show midpalette, with a finsish tilled to the brim with chocolate and cream details and hints of white pepper”.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.