Beschrijving
Soave Canitina Mainente – Super Soave – “An up-and-coming young producer with cellars near central Soave”. –
Decanter mei 2017 –
Je hebt Soave en je hebt Super Soave!!! Dat is wat wij riepen na de Soave wijnen van Corte Mainente te hebben
geproefd.
Tijdens de grootste wijnbeurs ter wereld, Prowein 2017 in Dusseldorf, proefden we veel Soave’s. De wijnen van Corte
Mainente sprongen er direct uit vanwege de goede prijs – kwaliteit. Terug in Alkmaar werden de wijnen opnieuw
geproefd en het proefteam kwam unaniem tot de conclusie: Dit wijnhuis willen we toevoegen aan ons assortiment!
Wijn en druiven hebben altijd een rol gespeeld in de familie geschiedenis van de familie Mainente. In 1939 kocht Virgilio
Mainente het huidige wijnbedrijf met enkele wijngaarden. Ook voor die tijd was de familie al actief in de wijnbouw. Tot
1950 gebeurde dit samen met het verbouwen van graan en het houden vee. Een landbouw traditie die je tot eind
jaren vijftig in heel Italië aantrof.
Vanaf medio jaren vijftig nam Ugo Mainente het stokje over en specialiseerde zich in wijn. Tegenwoordig wordt het bedrijf
geleid door Marco & Davide Mainente. Marco is verantwoordelijk voor de 12 hectare wijngaarden en Davide voor het
wijnmaken. Beide broers zijn, net als hun vader , afgestudeerd aan de universiteit van Conegliano en liepen stages in
binnen- en buiteland om hun kennis en vaardigheden te vergroten. Alle wijngaarden van de familie liggen rond het
pittoreske stadje Soave. Hier vindt je de allerbeste wijngaarden van het hele Soave gebied.Soave is een wijngebied dat ligt in het noordwesten van de Italiaanse provincie Veneto. Het gebied heeft een niet al te beste
reputatie door de grote plas anonieme ‘bulkwijnen’ die er nog altijd wordt gemaakt. De laatste jaren is er echter een
groep producenten opgestaan die bewijst dat er van de Garganega druif fantastische witte wijnen van top kwaliteit
gemaakt kunnen worden.
Wijnmaken.
Voor deze wijn worden de beste trossen uit de wijngaarden op verschillende momenten geplukt, precies wanneer iedere
tros zijn optimale rijpheid heeft bereikt. Deze druiven worden vervolgens korte tijd te drogen gelegd (1 week). De
vergisting wordt opgestart in roestvrijstalen vaten en halverwege de vergisting wordt de helft van de wijn
overgeheveld in betonen vaten en het andere deel in eerder gebruiktes eikenhouten vaten (barriques). Nadat de
wijnen 12 maanden hebben gerijpt worden beide wijnen weer geblend en vervolgens gebotteld.
Deze manier van wijnmaken doet een beroep op het ‘fingerspitzen gefuhl’ van Davide Mainente. En dat is terug te proeven
in deze wijn want deze wijn is tegelijkertijd: fris, mineraal, heeft een fantastisch rijp fruit karakter, een zeer subtiele
hint vanille en en is heerlijk fris -zacht en rond van smaak.
Pers
Dat we een zeer fraai Soave huis gevonden bleken te hebben werd nog eens onderstreept in de het mei nummer van het
gerenommeerde Engelse wijnmagazine Decanter.
In de rubriek ‘Expert’s Choice Soave kreeg de ‘Tovo al Pigno’ Soave Classico een speciale aanbeveling en werd Corte
Mainente omschreven als: “An up-and-coming young producer with cellars near central Soave”.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.