Beschrijving
Castelli Martinozzi ligt tien kilometer zuidwestelijk van het pittoreske Toscaanse heuvelstadje Montalcino, in de de wijnstreek Brunello di Montalcino. Een wijngebied dat samen met, Barolo, Barbarresco en Chianti Classico, bij de bekendste, beste en mooiste wijnstreken van Italië hoort.
De wijngaarden van Castelli Martinozzi liggen in een gedeelte van de Brunello, dat tot de allerbeste van de streek wordt gerekend. De wijngaarden van beroemde wijnbedrijven, zoals Casse Basse (Soldera), Pieve Santa Restituta (Angelo Gaja), Poggio Antico en Caprili, grenzen aan die van Castelli Martinozzi.
Bij een bezoek aan de Villa Santa Restituta boerderij word je meteen naar het verleden gekatapulteerd. Op de boerderij bevindt zich een kleine klokkentoren samen met de in 1700 gebouwde kapel. De eerste documenten waarin Villa Santa Restituta wordt vermeld, zijn gevonden in het Florentijnse diplomatieke archief en dateren uit 1373, terwijl de oudste erkenning voor wijnproductie werd toegekend in Siena in 1892.
Huidig eigenaar is Federico Nannetti, Federico is geboren en getogen in Florence, maar tijdens zijn jeugd hield hij altijd contact met het wijnhuis van zijn grootvader. “Ik bracht mijn zomervakanties door bij mijn grootvader Cesare, hij gaf mij zijn passie voor de landbouw door. Ik leerde alles over wijnmaken en de eeuwenoude familietraditie. Ik hielp mijn grootvader bij alle belangrijke momenten van de wijnproductie, zoals de oogst en het bottelen”. Zo werd het voor Federico vanzelfsprekend om op 21-jarige leeftijd in het wijnhuis van de familie te gaan werken en jaren later het bedrijf over te nemen.
Wijngaard en wijnmaken
De wijngaarden liggen vlakbij Villa Santa Restituta. Ze hebben een Z- ZW oriëntatie en bevinden zich tot 480 m boven de zeespiegel. De eerder stenige bodem bestaat uit silicaten, kalksteen en mineralen. In totaal zijn er zo’n 12 ha wijngaarden. De leeftijd van de wijngaarden varieert tussen 6 en 30 jaar.
De druiven worden met de hand geplukt. Vervolgen een natuurlijke fermentatie en maceratie in roestvrij stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur (max 24/26°C). Rijping afhankelijk van welke wijn wordt gemaakt: De Brunello rijpt tenminste 36 maanden in Franse vaten en grote vaten (botti) gemaakt van Slavonisch eiken. Voor de Riservam, die alleen in de beste oogstjaren wordt gemaakt geldt een minimale rijpingsduur van 72 maanden. De Rosso di Montalcino rijpt 8 à 10 maanden in eiken vaten.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.