Beschrijving
Agnus de Autor zijn premium wijnen die worden gemaakt met druiven uit de oudste wijngaarden, van wijnstokken die minimaal 50 jaar oud moeten zijn om in aanmerking te komen voor de Agnus de Autor wijnen. Oude wijnstokken geven van nature lagere opbrengsten en druiven met een hogere smaakconcentratie en dat is terug te proeven in de hoge kwaliteit van de Autor wijnen.
De wijnen zijn afkomstig van de de familie Valdelana. Zij maken al veertien generaties lang wijn in het charmante dorpje Elciego. Elciego wordt gezien als de geboorteplaats van Rioja-wijnen. Het dorp is dorp gelegen tussen Logroño en Vitoria in de regio die bekend staat als Rioja Alavesa. Hier liggen de beste wijngaarden van de Rioja! Niet voor niets wordt het ook wel de wel de ‘Côtes de Nuits’ van de Rioja genoemd.
Het was in 1634 Pedro Valdelana die als eerste van de familie wijnen maakte in een van de ondergrondse kelders waar de familie nog altijd wijnen laat rijpen. De familie bezit 150 hectare wijngaarden die grotendeels zijn beplant met Tempranillo en druivensoorten als de Viura, Graciano, Malvasia en de Mazuelo. Broer en zus, Juan- en Judith Valdelana, zijn de 15e generatie van de familie en werken met dezelfde passie, liefde en inzet als de vorige generaties. Zij gaan op termijn het bedrijf van hun vader Juan Jesús Valdelana overnemen.
Wijnmaken
Druiven afkomstig uit onze oudste wijngaarden, 70+ jaar, met wijnstokken die minder dan vier trossen per plant produceren. Met de hand geoogst in de tweede week van september. Verzameld in kisten van elk 20 kilo. De druiven worden na binnenkomst eerst ontsteelt, gekneusd en vervolgens voor enkele uren koud ingeweekt in een roestvrijstalen vat. Hierbij is er intensief contact tussen het vrij gekomen sap en de druivenschillen. Hierin zitten de aroma voorloper stoffen die oplossen in het druivensap en zo voor meer smaakconcentratie zorgen. Vervolgens worden de druiven geperst en wordt het sap vergist in eikenhouten vaten, dit duurt ongeveer twee weken. Vervolgens rijpt de wijn 3 maanden in het vat op de fijne gistsporen. Dit verlengde contact met de droesem geeft de wijnen een rijker, romiger mondgevoel en draagt bij aan de complexiteit en meer smaakdiepgang.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.