Beschrijving
Hoewel er al vier generaties van de familie Guerrin werkzaam zijn in de wijn, was het bezit tot 1984 te gering om zelf wijn te produceren. Toen Maurice Guerrin (1962) in 1984 de kans kreeg twee percelen met de herkomstbenaming Pouilly-Fuissé te pachten, besloot hij zelf wijn te gaan maken. Het ging hier om twee percelen in de lieu-dits La Maréchaude et Sous la Roche. Deze liggen tegen de rots van Vergisson, het dorp waar onbetwist de beste wijn van de Mâconnais vandaan komt. Dit heeft onder meer te maken met de structuur van de rotsbodem en de invloed van de koele westenwinden, dankzij de open ligging richting het westen. De kans bestaat dan ook dat er in de toekomst met name in dit gebied veel wijngaarden tot Premiers Crus worden verheven.Beetje bij beetje wist hij zijn bezit van 2,5 hectare uit te breiden tot de 14 hectare die hij nu exploiteert. Hiervan is een kwart eigendom en heeft hij de rest in pacht. Om al deze wijn op te kunnen voeden, bouwde hij in 2009 een compleet nieuwe kelder. Doordat hij meer ruimte heeft, kan hij een aantal percelen nu apart vinifiëren en opvoeden. Sinds 2011 kan hij daarbij rekenen op de hulp van zijn zoon Bastien (1990), die de flessen ook een jeugdiger uitstraling heeft gegeven.
De meer dan 35 percelen van Domaine Guerrin worden alle bewerkt volgens de principes van de lutte raisonnée. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen indien het niet anders kan. Het gros van de wijnstokken in de percelen van Guerrin heeft een respectabele leeftijd. De oudste stokken, van gemiddeld 60 jaar, staan in de wijngaard ‘La Maréchaude’, maar de gemiddelde leeftijd van de stokken in alle percelen van Guerrin met de herkomstbenaming Pouilly-Fuissé ligt niet onder de 45 jaar. Hierdoor hoeven rendementen nauwelijks nog actief te worden beperkt. Waar nodig haalt hij echter wel de overtollige knoppen weg of doet hij een groene oogst. Dat tekent zijn kwaliteitsgerichtheid. De meeste van zijn percelen liggen pal op het zuiden en over de rijpheid van zijn druiven heeft Guerrin dan ook niet te klagen. De gezonde en rijpe Chardonnay-druiven worden direct bij binnenkomst zacht geperst met een pneumatische pers. Daarna krijgen de vaste stoffen 20 tot 24 uur de tijd om naar de bodem te zakken. Vervolgens wordt het sap van de Mâcon-Vergisson ‘Les Rochers’ en de Saint-Véran ‘Le Clos Vessats’ overgestoken op temperatuurgereguleerde roestvrijstalen cuves. Hierdoor behouden de wijnen hun frisheid.
Wijngaard en wijnmaken
Het lieu-dit Les Croux ligt tegen de zeer steile helling (38%) van de Rots van Vergisson. De helling ligt op het zuid-westen. De grond is arm en bestaat voor het grootste deel uit kalk door de stenen die van de rots zijn afgebrokkeld, mergel en een ader van blauwe klei. Het ligt op een gemiddelde hoogte van bijna 400 meter, naast de Premier Cru geklasseerde wijngaard Les Crays.
De druiventrossen worden handmatig geoogst en vervolgens zacht geperst met een pneumatische pers. De alcoholische gisting begint vanzelf door de van nature op de druiven en in de kelder aanwezige gisten en verloopt langzaam. De vinificatie en opvoeding geschiedt in eikenhouten vaten, waarvan 20% nieuw. Na 11 tot 15 maanden, wordt de wijn na een lichte filtering gebotteld.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.