Beschrijving
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Deze zuidelijke provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. Het bekendste blauwe druivenras is primitivo die in Amerika bekend is onder de naam Zinfandel.
Het landschap van Puglia is voor het grootse deel vlak met kenmerkende, uitgestrekte korenvelden, olijfboom- & wijngaarden. Blauwe druivenrassen zoals primitivo, negroamaro, nero di troia, malvasia nera, leveren wijnen op die donker van kleur zijn, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid.
Passitivo
Op zoek naar een zeer betaalbaar alternatief voor Amarone? Dan is dit uw wijn!
Passitivo wordt gemaakt volgens een bijzonder arbeidsintensief en niet veel voorkomend proces wat “il giro del picolo” wordt genoemd.
Twee weken voor de oogst wordt het steeltje waarmee de druiventros aan de wijnstok vast zit gedraaid/ geknakt. Hierdoor stopt de tros met groeien en vindt er een natuurlijk indroogproces plaats waardoor de druiventros 25 tot 30% van zijn gewicht in water verliest. Dit zorgt voor een natuurlijk concentratie van de aromastoffen in de druiven.
Vervolgens worden de druiven geplukt, ontsteeld en niet gekneusd voordat ze in het vegistingsvat worden geplaatst, voor een zo optimaal mogelijk extractie van kleur en smaakstoffen. Na de vergisting rijpt 25% van deze wijn voor twaalf maanden op eikenhouten vaten van 225 liter (barriques).
Wat maakt de Passitivo nu zo bijzonder?
Het is het proces van “il giro del Picolo” en de zeer scherpe prijs voor dit type wijn die arbeidsintensief is om te maken maar vooral ook de smaak! Maar al te vaak komt het voor dat Zuid-Italiaanse wijnen rijp, vol, zacht en alcoholisch/log van smaak zijn. Na één hoogstens twee glazen heb je er wel genoeg van. Niet van de Passitivo die ondanks zijn zeer krachtige smaak van rijp zwart fruit, en kruidigheid opvallend goed doordrinkt.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.