Beschrijving
Deze wijn bij voorkeur serveren uit karaf en/of grote wijnglazen, om alle geuren en smaken optimaal tot hun recht te laten komen.
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Het landschap van Puglia is voor het grootste deel vlak en kenmerkt zich door uitgestrekte korenvelden, olijfboom– en wijngaarden.
Deze zuidelijke provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. Druivenrassen zoals primitivo, negroamaro, nero di troia, malvasia nera houden van de Pugliaanse warmte. De wijnen zijn dan ook donker van kleur, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid.
Paolo Leo’s geschiedenis in wijnmaken omvat vijf generaties van liefde en hartstocht voor Puglia en zijn wijnen. Het bedrijf is gevestigd in het hart van Puglia, halverwege de steden Brindisi en Lecce. De familie bezit twintig hectare wijngaarden. In de jaren tachtig nam Paolo het bedrijf van zijn vader over en bouwde een nieuwe wijnmakerij. De wijnmaak filosofie van Paolo Leo is om in harmonie met de natuur te werken en alleen in te grijpen wanneer nodig om ervoor te zorgen dat elke wijn zijn unieke persoonlijkheid tot uitdrukking kan brengen.
Wij vielen voor de wijnen van Paolo Leo vanwege hun finesse en doordrinkbaarheid. Dit lijkt in tegenspraak met het warme klimaat en druivenrassen zoals primitivo en negroamaro, die volle, rijpe, rijke wijnen geven. Maar al te vaak zijn Zuid-Italiaanse wijnen log en overrijp van smaak waar je na een glas genoeg van hebt. De wijnen van Paolo Leo onderscheiden zich juist door hun finesse en doordrinkbaarheid.
Hoe dit komt? Paolo Leo is gewoon een hele goede wijnmaker die zijn wijngaarden (terroirs) goed kent en precies weet wat hij in de wijnmakerij wel en niet moet doen. En last but not least de zeer goede prijskwaliteit verhouding van de wijnen. De Paolo Leo wijnen zijn het dan ook waard om ontdekt te worden. Tres bellissimo!
ÓRFEO
De negroamaro druiven voor deze wijn komen van de Orfeo wijngaard waarvan de wijnstokken 30 tot 40 jaar oud zijn. Deze oude wijnstokken geven een lage natuurlijke opbrengst en perfect rijpe druiven. Deze wijn onderging een rijping op eikehouten vaten (barriques) van 12 maanden.
Pers
Tre Bicchieri Gambero Rosso 2018, 2019 & 2021. Tre Bicchieri is de hoogste onderscheiding en Gambero Rosso is dé wijngids van Italië.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.