Beschrijving
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Het landschap van Puglia is voor het grootste deel vlak en kenmerkt zich door uitgestrekte korenvelden, olijfboom– en wijngaarden. Deze zuidelijke provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. Druivenrassen zoals primitivo, negroamaro, nero di troia, malvasia nera houden van de Pugliaanse warmte. De wijnen zijn dan ook donker van kleur, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid.
Paolo Leo’s wijnmaak geschiedenis omvat vijf generaties van liefde en hartstocht voor Puglia en zijn wijnen. Het bedrijf is gevestigd in het hart van Puglia, halverwege de steden Brindisi en Lecce. De familie bezit twintig hectare wijngaarden. In de jaren tachtig nam Paolo het bedrijf van zijn vader over en bouwde een nieuwe wijnmakerij. De wijnmaak filosofie van Paolo Leo is om in harmonie met de natuur te werken en alleen in te grijpen wanneer nodig om ervoor te zorgen dat elke wijn zijn unieke persoonlijkheid tot uitdrukking kan brengen.
Wij vielen voor de wijnen van Paolo Leo vanwege hun finesse en doordrinkbaarheid. Dit lijkt in tegenspraak met het warme klimaat en druivenrassen zoals primitivo en negroamaro, die volle, rijpe, rijke wijnen geven. Maar al te vaak zijn Zuid-Italiaanse wijnen log en overrijp van smaak waar je na een glas genoeg van hebt. De wijnen van Paolo Leo onderscheiden zich juist door hun finesse en doordrinkbaarheid.
Hoe dit komt? Paolo Leo is gewoon een hele goede wijnmaker die zijn wijngaarden (terroirs) goed kent en precies weet wat hij in de wijnkelder wel en niet moet doen. En last but not least de zeer goede prijskwaliteit verhouding van de wijnen. De Paolo Leo wijnen zijn het dan ook waard om ontdekt te worden. Tres bellissimo!
Numen
De Numen wijngaard is zes hectare groot en de chardonnay wijnstokken 25 tot 35 jaar oud. Numen wordt gemaakt volgens een bijzonder arbeidsintensief en niet veel voorkomend proces wat “il giro del picolo” wordt genoemd. Twee weken voor de oogst wordt het steeltje waarmee de druiventros aan de wijnstok vast zit gedraaid/ geknakt. Hierdoor stopt de tros met groeien en vindt er een natuurlijk indroogproces plaats waardoor de druiventros 25 tot 30% van zijn gewicht in water verliest. Dit zorgt voor een natuurlijk concentratie van de aromastoffen in de druiven.
De druiven worden vervolgens geperst en het sap wordt vergist op roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt de wijn 2 maanden, op zijn gistsporen, in eikenhouten vaten (barriques). De rijping in de vaten in combinatie met de gistsporen die onder in het vat liggen voegt een extra diepe en volle smaak aan de wijn toe.
Pers
4 van de maximaal 5 sterren in Perswijn.
Perswijn is Nederlands oudste en meest gelezen wijntijdschrift.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.