Beschrijving
Rioja is Spanje’s beroemdste wijngebied het is niet alleen groot maar ook gevarieerd in termen van klimaat, bodem- en druiven soorten. Deze diversiteit maakt het gebied zo interessant en in de Rioja streek zijn dan ook veel verschillende wijnen te vinden zoals deze witte wijn gemaakt van het druivenras Tempranillo Blanco (zie onderstaand).
Wijnmaken
Na de pluk van de druiven worden deze ontsteeld, gekneusd en ‘koud in geweekt’. Een techniek waarbij, door de druiven en het vrijgekomen sap sterk te koelen, er in enkele uren extra smaakstoffen aan de druivenschil wordt onttrokken. Vervolgens wordt het sap uit de druiven geperst en dit wordt op lage temperaturen vergist in roestvrij stalen tanks. Hier rijpt de wijn op de fijne gistsporen (lie) om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen tot aan het moment van botteling.
Tempranillo Blanco
Het druivenras Tempranillo blanco is een witte mutatie van de blauwe Tempranillo druif, waar de rode Rioja wijnen voor het grootste deel van gemaakt worden. Sinds 2007 is het erkend door de Rioja Consejo Regulador (Rioja Regulatory Council) en opgenomen als een toegestane variëteit in de Rioja DOCa-classificatie. Tempranillo Blanco deelt 97,8 procent van zijn DNA met zijn rode oudervariëteit. De beste voorbeelden laten kenmerken van sinaasappel- en steenfruitkarakters zien.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.