Beschrijving
L’Ormarins Brut Classique
L‘Ormarins mousserende wijnen zijn van wereldklasse en horen bij de allerbeste mousserende
wijnen van Zuid-Afrika. Ze worden gemaakt volgens de Methode Cap Classique methode. De
Methode Cap Classique (MCC) is de Zuid-Afrikaanse benaming voor mousserende wijnen
gemaakt volgens de traditionele (Champagne) methode waarbij de wijnen een tweede
alcoholische vergisting op fles ondergaan. De wijnen worden gemaakt, onder leiding van
wijnmaakster Zanie Viljoen, in de wijnkelders van L’Ormarins in Franschhoek. L’Ormarins Cap
Classique is vernoemd naar de Franse Hugenoot Jean Roi Lourmarins afkomstig uit de Provence
in Frankrijk, die L’Ormarins estate stichtte en er als eerste wijnstokken aanplantte.
Wijngaard
De Chardonnay-druiven zijn afkomstig van de Altima wijngaard in Elandskloof, de Rooderustwijngaarden in Darling en geselecteerde wijngaarden in Robertson. De Pinot Noir druiven zijn
geselecteerd uit de Altima wijngaard en de regio’s Elandskloof, Elgin, Darling en Robertson
Wijnmaken – De Methode Cap Classique (MCC)
De Chardonnay en Pinot Noir druiven werden afzonderlijk en als hele trossen geperst. Het sap
kreeg een nacht de tijd om op natuurlijke wijze te klaren/helder te worden (débourbage). Alleen
het sap van de hoogste kwaliteit (tête de cuvee) wordt gebruikt. Hierna vindt de eerste
alcoholische vergisting plaats in roestvrijstalen tanks. Alleen de wijnen (vins clairs) met de
hoogste finesse en complexiteit worden geselecteerd en uiteindelijk geblend tot een zgn. basis
2
wijn. Vervolgens gaat deze wijn terug in de fles met een kleine dosis zoete wijn en gist, voor de
tweede fermentatie in de fles. Het koolzuurgas dat tijdens de vergisting ontstaat lost, als
miljoenen kleine belletjes, op in de wijn en vormen een integrerend onderdeel van de wijn.
De wijn rust na de 2e
vergsiting op fles nog eens 24 maanden (2 jaar) op de lee /gistdroesem
alvorens te worden ‘gedégorgeerd’. Dit is het verwijderen van de gistresten en het toevoegen
van de dossage (een mix van basiswijn en suiker) waarmee de droogheid van de wijn wordt
bepaald. Vervolgens rijpt de wijn, voor een betere integratie van de dossage, nog eens 3
maanden in de kelders van L’Ormarins voordat deze op de markt worden gebracht.
Druiven: 59% Chardonnay en 41% Pinot Noir
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.