Beschrijving
Dertig jaar geleden werden Monique en Gerard Biancone tot over hun oren verliefd op de Provence streek. Samen
met hun vijf kinderen ze kochten in de buurt van Draguignan een oud landhuis met wijngaarden. Na de wijngaarden
en het landhuis eerst helemaal te hebben opgeknapt begonnen ze met het maken van wijn. Dit was een lang
gekoesterde droom van Gerard, afkomstig uit een familie van Bordeaux wijnmakers.
Gerard en Monique kochten in 2003 het naburige Hermitage de Saint Pons. De 30 hectare aan wijngaarden zijn aangeplant
met de witte druivenrassen Rolle, Ugni Blanc en de blauwe druivenrassen Grenache, Syarah, Cinsault en Carignan.
Saint Pons Autentique staat onder leiding van Gerard en Monique’s dochter, Sophie Biancone. Zij studeerde rechten en
oenologie (wijnmaken) en woonde en werkte een aantal jaren in Parijs. Maar het familiedomein bleef trekken en in
2005 keerde ze terug om samen met haar vader het bedrijf te runnen. Sophie is verantwoordelijk voor de
wijngaarden én maakt samen met haar vader de Saint Pons rosé.
Wijnmaken
De blauwe druiven Grenache en Cinsault worden met de hand geplukt en vervolgens ontsteelt, daarna licht gekneusd,
om het sap vrij te maken en vervolgens enkele uren (2 tot 4 uur) koud ingeweekt. Deze koude inweking onttrekt kleur
en aroma aan de schillen van druif. Vervolgens worden de druiven geperst. Het (rosé kleurige) sap wordt vervolgens
vergist in temperatuur gecontroleerde, roestvrijstalen vaten om niets van de delicate aroma’s verloren te laten gaan.
De alcoholische fermentatie duur 20 dagen waarna beide wijnen (Grenache en Cinsault) worden geblend (gemixt).
Grenache zorgt in de blend voor zachtheid en rondeur met smaken die doen denken aan perzik, sinaasappel en klein
rood fruit. Cinsault zorgt voor een frisse, kruidige toets en smaken die doen denken aan frisse rode kersen en aardbeien.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.