Beschrijving
Castelvecchi Chianti Classico – 100% Toscaans – A.D. 1043
Het Chianti Classico gebied bevindt zich tussen de Toscaanse steden Florence in het noorden en Sienna in het zuiden.
Het Classico gebied wordt gezien als het hart en beste deel van de Chianti streek. Castelvecchi ligt in het hart van
het gebied vlakbij de plaats Radda. De geschiedenis van het gehucht Castellvecchi gaat terug tot de 11e
eeuw!
Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Castelvecchi begon in het jaar 2000 toen de familie Paladin Castelvecchi
kocht. Deze wijnmaak familie maakt op het familiedomein in Annone Veneto de Paladin- en Bosco del Merlo wijnen.
De familie heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestopt in Castelvecchi. Er is volop geïnvesteerd in de
wijngaarden, wijnkelder en restauratie van de gebouwen.
De wijngaarden van Castelvecchi beslaan in totaal 24 hectare, verspreid over verschillende locaties op de heuvels
rondom het plaatsje Radda. Het verschil in ligging, hoogte(400 tot 600 meter), grond samenstelling, en verschillen in
klimaat, draagt bij aan het verfijnde karakter van de wijnen. De wijnen worden in de eeuwenoude kelders van
Castelvecchi gemaakt en rijpen er vervolgens de tijd die ze nodig hebben, voordat ze op fles worden gebotteld.
Het belangrijkste blauwe druivenras in Chianti Classico is Sangiovese . Sangiovese is een druivenras dat in heel Italië
staat aangeplant maar de beste wijnen van dit druivenras komen uit Toscane. Op Castelvecchi wordt dan ook
uitsluitend gewerkt met de druivenrassen Sangiovese en Canaiolo. Er wordt geen gebruik gemaakt van de (officieel
toegestane) Franse druivensoorten: Merlot, Cabernet Sauvignon of Syrah, om de wijn te ‘verbeteren’. De wijnen van
Castelvecchi zijn dan ook 100% Toscaans en onderscheiden zich door hun authenticiteit, typiciteit, frisheid en elegantie.
Capotondo is een perfect introductie tot de elegante, frisse en verfijnde stijl van Castelvecchi. Een perfecte blend/mix van de
druiven Sangiovese aangevuld met Canaiolo. De wijn rijpt na de vinificatie op roestvrijstalen tanks en een deel van
de wijn rijpt op grote houten vaten om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen.
Pers
90 van de 100 punten, Wine Enthusiast, Kerrin O’ Keefe.
“A blend of 88% Sangiovese and 12% Canaiolo, this opens with aromas of iris, red-skinned berry and a hint of fresh
mint. The succulent palate doles out red cherry, clove and white pepper alongside polished tannins. It’s well
balanced, with bright acidity. Drink through 2023”. Kerrin O’ Keefe geldt als een autoriteit op het gebied van Italiaanse
wijn. Zij schreef een aantal standaardwerken over o.a. Brunello Montalcino, en over Barolo + Barbaresco
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.