Beschrijving
Cape of Good Hope – A unique collection of terroir specific wines
Cape of Good Hope is gekozen als naam ter ere de wijngeschiedenis van Zuid-Afrika die meer dan 350 jaar teruggaat. Het was de Nederlander Jan van Riebeeck die in 1656 als eerste gouverneur van ‘Kaap de Goede Hoop’ druivenstokken aanplantte in de tuinen van de VOC en drie jaar later de eerste wijnen van Zuid-Afrika maakte.
Onder het Cape of Good Hope label vallen de wijnen afkomstig uit verschillende wijnstreken rond Kaapstad. Johan Rupert bezit in deze gebieden een indrukwekkende collectie wijngaarden. Waarbij de expressie van de wijngaard (het terroir) voorop staat. Terroir is de combinatie van: bodemsoort, ligging van de wijngaard, druivenras, klimaat/weer en de menselijke factor die tot uitdrukking komen in de druiven en uiteindelijk de wijn.
Wijngaard
Basie van Lill bewerkte tientallen jaren met veel liefde zijn inmiddels vermaarde Chenin Blanc wijngaarden, dit werk wordt nu voortgezet door zijn zoon. De wijngaarden, in totaal rond de 3 ha, liggen naast fynbos en rooibos theestruiken en schapen grazen op het land. Deze gekoesterde oude wijnstokken, zijn geplant in 1983 op de goed doorlatende rode zand bodems van de Skurfberg en produceren kleine hoeveelheden intens en evenwichtig wijnen met een hoge natuurlijke zuurgraad vanwege de hoogte ligging van het gebied en de nabijheid van de Atlantische oceaan.
De druiven verdwenen jarenlang in anonieme bulkwijn blends todat Rosa Kruger, initiatief neemster van het Old Vine Project, deze wijngaard ontdekte. Deze wijngaard heeft onder Zuid-Afrikaanse topwijnmakers inmiddels een legendarische status. Slechts drie wijnmakers maken van deze wijngaarden wijnen: Eben Sadie (Skurfberg), Anthonij Rupert (Van Lill) en Chris Alheit (Magnetich North).
Wijnmaken
De druiven zijn optimaal rijp geplukt en in koelwagens naar de kelder vervoerd. Hele trossen werden geperst en het sap kreeg een nacht de tijd om te bezinken (débourbage). Gisting door inheems (‘wild’) en geselecteerd gist, in een grote houten vat een zgn. foudre. Malolactische omzetting 90% plaatsgevonden, 10% niet om frisheid in de wijn te behouden. De wijn rijpte uiteindelijk 11 maanden op de gistresten (fine lie) voordat de wijn wordt geblend en gebotteld.
*Old vine Project:
Oude wijnstokken zijn een fenomeen, wijnen gemaakt van oude wijnstokken zijn een eerbetoon aan de liefde van de wijnboer en kweker voor zijn of haar land. Ze bestaan dankzij de mensen die ze jarenlang hebben gekoesterd en verzorgd. In Zuid-Afrika kunnen producenten oude wijnstokken en wijnen certificeren met het Old Vine Project (OVP).
Leden van de OVP vragen het keurmerk Certified Heritage Vineyards aan voor wijn gemaakt van wijngaarden van 35 jaar of ouder, samen met de aanplantdatum. Dit is een garantie voor de consument van authentieke wijnen gemaakt volgens de OVP richtlijnen voor wijnbouw en wijnbereiding.
De reis om de oude wijnstokken van Zuid-Afrika te documenteren, werd in 2002 gestart door wijngaardmanager Rosa Kruger. De OVP werd in 2016 geformaliseerd met startkapitaal van de Rupert Foundation.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.