Beschrijving
Castelli Martinozzi ligt tien kilometer zuidwestelijk van het pittoreske Toscaanse heuvelstadje
Montalcino, in de de wijnstreek Brunello di Montalcino. Een wijngebied dat samen met, Barolo,
Barbarresco en Chianti Classico, bij de bekendste, beste en mooiste wijnstreken van Italië
hoort.
De wijngaarden van Castelli Martinozzi liggen in een gedeelte van de Brunello, dat tot de
allerbeste van de streek wordt gerekend. De wijngaarden van beroemde wijnbedrijven, zoals
Casse Basse (Soldera), Pieve Santa Restituta (Angelo Gaja), Poggio Antico en Caprili, grenzen
aan die van Castelli Martinozzi.
Bij een bezoek aan de Villa Santa Restituta boerderij word je meteen naar het verleden
gekatapulteerd. Op de boerderij bevindt zich een kleine klokkentoren samen met de in 1700
gebouwde kapel. De eerste documenten waarin Villa Santa Restituta wordt vermeld, zijn
gevonden in het Florentijnse diplomatieke archief en dateren uit 1373, terwijl de oudste
erkenning voor wijnproductie werd toegekend in Siena in 1892.
Huidig eigenaar is Federico Nannetti, Federico is geboren en getogen in Florence, maar tijdens
zijn jeugd hield hij altijd contact met het wijnhuis van zijn grootvader. “Ik bracht mijn
zomervakanties door bij mijn grootvader Cesare, hij gaf mij zijn passie voor de landbouw door.
Ik leerde alles over wijnmaken en de eeuwenoude familietraditie. Ik hielp mijn grootvader bij
alle belangrijke momenten van de wijnproductie, zoals de oogst en het bottelen”. Zo werd het
voor Federico vanzelfsprekend om op 21-jarige leeftijd in het wijnhuis van de familie te gaan
werken en jaren later het bedrijf over te nemen.
Wijngaard en wijnmaken
De wijngaarden liggen vlakbij Villa Santa Restituta. Ze hebben een Z- ZW oriëntatie en
bevinden zich tot 480 m boven de zeespiegel. De eerder stenige bodem bestaat uit silicaten,
kalksteen en mineralen. In totaal zijn er zo’n 12 ha wijngaarden. De leeftijd van de wijngaarden
varieert tussen 6 en 30 jaar.
De druiven worden met de hand geplukt. Vervolgen een natuurlijke fermentatie en maceratie in
roestvrij stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur (max 24/26°C). Rijping afhankelijk
van welke wijn wordt gemaakt: De Brunello rijpt tenminste 36 maanden in Franse vaten en
grote vaten (botti) gemaakt van Slavonisch eiken. Voor de Riservam, die alleen in de beste
oogstjaren wordt gemaakt geldt een minimale rijpingsduur van 72 maanden. De Rosso di
Montalcino rijpt 8 à 10 maanden in eiken vaten.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.