Beschrijving
Vincent Bouzereau is (10e generatie!) wijnboer in het wereldberoemde wijn gebied Meursault en is in het
gelijknamige dorp gevestigd. Hij bezit in totaal 18 hectare aan wijngaarden in o.a. de dorpen Auxey-Duresses,
Monthélie en Puligny-Montrachet.
Vincent zijn filosofie is simpel: “Om een goede fles wijn te maken heb ik top kwaliteit druiven nodig”. Hij brengt om die reden
dan ook veel tijd door in zijn wijngaarden om, na al het harde werken, in september druiven van topkwaliteit te
kunnen oogsten.
De vinificatie, het wijnmaken, is ‘traditioneel Bourgondisch’. In de praktijk betekent dit dat de alcoholische vergisting en
verdere ‘opvoeding’ van de wijn plaatsvindt in eikenhouten vaten van 228 liter. Hiervan wordt ieder jaar, afhankelijk
van de wijn in kwestie, 15 tot 30% vernieuwd. De vinificatie en opvoeding in eikenhouten vaten geeft de wijnen een
extra dimensie in finesse en kracht.
Meursault is een van de meest bekende witte topwijnen van de Bourgogne. De wijngaarden liggen in de Côte de Beaune, ten
zuiden van de stad Beaune. Is de Côte de Nuits (noordelijk van Beaune) befaamd om de rode wijnen, de Côte de
Beaune is dat om zijn witte Bourgogne. Meursault is daar een wereldberoemd voorbeeld van. Talloze wijnboeren
maken op de slechts 364 hectare die Meursault beslaat verschillende stijlen witte wijn. Dat varieert van ‘vettige’
wijnen, van de laaggelegen en veel klei bevattende wijngaarden, tot een frissere, meer verfijnde stijl van de
kalkhoudende hellingen. Vincent Bouzereau maakt het laatste type wijn, met veel kracht en finesse.
Wijngaard & wijnmaken
Hoewel Chardonnay het meest aangeplante witte druivenras is in de Bourgogne, neemt het witte druivenras Aligoté de derde plaats in beslag, na het blauwe druivenras Pinot Noir. Door de alsmaar stijgende prijzen van de witte Bourgognes zijn
de wijnen van de Aligoté druif populairder geworden.
De Alogoté wijnstokken zijn 30 tot 60 jaar oud. Echte Vieilles Vignes dus, want oude wijn stokken geven van nature
lagere opbrengsten en meer smaak concentratie.
Het druivensap wordt voor 50% vergist in roestvrijstalen tanks en de overige 50% in eikenhouten vaten.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.