Beschrijving
Bosco del Merlo is de trots en het parade paardje van de familie Paladin. Kosten nog moeite worden er gespaard om betaalbare top wijnen te maken. Bosco del Merlo ligt in het Oostelijk deel van de Italiaanse streek Veneto op de grens met de wijnstreek Friuli op een uur rijden, in Noord Oostelijke richting, van de stad Venetië. De naam Bosco del Merlo betekent letterlijk het ‘bos van de zwarte vogels’ een oude naam uit de tijd dat het gebied grotendeels bedekt was met eikenbossen. De combinatie van Mediterrane en landklimaat invloeden, afkomstig van de nabijgelegen Adriatische zee en Alpen en een bodem die uit een ideale mix van klei en kalk bestaat, bieden perfecte omstandigheden om kwaliteitsdruiven te verbouwen. De eerste wijngaarden werden in 1978 aangeplant.
Vanaf het begin is er samengewerkt met de universiteiten van Milaan & Padua en Franco Bernabei en Leonardo Valenti, twee gerenommeerde wijngaard- en wijnmaak adviseurs. In het streven naar kwaliteit zijn de wijngaarden nauwgezet in kaart gebracht, o.a. door gebruik te maken van satelliet techniek om vast te stellen wat de beste locaties zijn voor de verschillende druivenrassen. De wijngaarden worden continue gemonitord met weerstations en zorgvuldig bewerkt.
Dit alles wordt gedaan vanuit de filosofie dat ten minste 90% van kwaliteit van een wijn in de wijngaard wordt bepaald. Het uiteindelijke doel van al dit onderzoek en werk is om druiven van de allerbeste kwaliteit te oogsten. Want met druiven van top kwaliteit is het gemakkelijk om wijnen van hoge kwaliteit te maken. Samenwerking met de universiteiten van Padua en Milaan blijft doorgaan. Op dit moment vindt er doorlopend onderzoek plaats op het gebied van duurzaamheid, vinificatie (wijnmaken) en klimaat verandering.
Wijngaard en wijnmaken
De wijngaarden bevinden zich in Friuli Venezia Giulia, een van de meest historische druivensoorten van het gebied. De druiven worden geoogst tijdens de eerste 10 dagen van september. De oogst vindt plaats tijdens de vroege uren van de dag om de frisse Ribola smaken te behouden. Nadat de druiven onsteelt en gekneusd waarna sap en druiven voor een aantal kort worden ‘ingeweekt’ om extra smaak en aroma aan de schillen te onttrekken. Hierna worden de druiven geperst. De fermentatie vindt plaats bij lage temperatuur in een roestvrij stalen tank. Hierna gevolgd door een aantal maanden rijping in contact met de overgebleven gistsporen (fine lee), om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen.
Wat betekent Iside? Godin van magie en moederschap. In het oude Egypte het symbool van vruchtbaarheid en wedergeboorte, met name verwijzend naar land en natuur.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.