Beschrijving
Garesio is een jonge en dynamische wijnmakerij gevestigd in Serralunga d’Alba, in het hart van de Langhe, opgericht in 2010 met de aankoop van de eerste Barbera-wijngaard. De productie van Garesio is geworteld in respect voor het land en een diepgaand begrip van de unieke kenmerken ervan. De wijnmakerij maakt gebruik van duurzame methoden en bewerkt de wijngaarden zeer zorgvuldig om druiven van hoge kwaliteit op te leveren. Het wijnmaakproces wordt zorgvuldig beheerd om interventie te minimaliseren, zodat het terroir van de diverse wijngaarden optimaal zijn recht komt. De wijngaard bodems worden gekenmerkt door mergel, kalksteen en zand. De bodem van de Barolo cru wijngaard Gianetto wordt gekenmerkt door kalksteen en calciumcarbonaat, wat de wijnen elegantie, frisheid en persistentie verleent.
Alle wijngaarden worden bewerkt met behulp van duurzame methoden, met Nebbiolo-percelen in Serralunga d’Alba die gecertificeerd biologisch zijn. Rode wijnen ondergaan fermentatie met piektemperaturen van ongeveer 24°C, met maceratieperioden van 25 tot 40 dagen. Zowel alcoholische als malolactische fermentatie vinden plaats in roestvrijstalen tanks voordat de wijnen worden gerijpt in grote eikenhouten vaten afkomstig van de firma Stockinger in Oostenrijk. Stockinger maakt de ‘Rolls Royce” onder de grote houten rijpingsvaten.
Wijngaard en wijnmaken
Cerretta is een legendarische naam binnen de cru van Barolo. Een majestueuze heuvel gelegen in het noordelijke deel van Serralunga, de thuisbasis van enkele van de meest prestigieuze en historische producenten van Barolo.
Grote wijngaard: 0,7 ha. Jaar van aanplant: 1990. Grondtype: Lichtgekleurde grond van sedimentaire oorsprong, bekend als ‘Astian Sands’, rijk aan slib. Ligging wijngaard: Zuid-West. Hoogte 250m. Type gist en fermentatie: Gecontroleerde fermentatie met conventionele gisten. Duur van de maceratie 30 dagen. Gistingsvat: Roestvrij staal. Fermentatietemperatuur 23 °C. Duur van de fermentatie 12 dagen. Rijping: 25 Hl Stockinger eiken vat, voor de duur van, afhankelijk van het oogstjaar 18 tot 30 maanden.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.