Beschrijving
Garesio is een jonge en dynamische wijnmakerij gevestigd in Serralunga d’Alba, in het hart van de Langhe, opgericht in 2010 met de aankoop van de eerste Barbera-wijngaard. De productie van Garesio is geworteld in respect voor het land en een diepgaand begrip van de unieke kenmerken ervan. De wijnmakerij maakt gebruik van duurzame methoden en bewerkt de wijngaarden zeer zorgvuldig om druiven van hoge kwaliteit op te leveren. Het wijnmaakproces wordt zorgvuldig beheerd om interventie te minimaliseren, zodat het terroir van de diverse wijngaarden optimaal zijn recht komt. De wijngaard bodems worden gekenmerkt door mergel, kalksteen en zand. De bodem van de Barolo cru wijngaard Gianetto wordt gekenmerkt door kalksteen en calciumcarbonaat, wat de wijnen elegantie, frisheid en persistentie verleent.
Alle wijngaarden worden bewerkt met behulp van duurzame methoden, met Nebbiolo-percelen in Serralunga d’Alba die gecertificeerd biologisch zijn. Rode wijnen ondergaan fermentatie met piektemperaturen van ongeveer 24°C, met maceratieperioden van 25 tot 40 dagen. Zowel alcoholische als malolactische fermentatie vinden plaats in roestvrijstalen tanks voordat de wijnen worden gerijpt in grote eikenhouten vaten afkomstig van de firma Stockinger in Oostenrijk. Stockinger maakt de ‘Rolls Royce” onder de grote houten rijpingsvaten.
Wijngaard en wijnmaken
Cerretta is een legendarische naam binnen de cru wijngaarden van de Barolo. Een majestueuze heuvel gelegen in het noordelijke deel van Serralunga, de thuisbasis van enkele van de meest prestigieuze en historische producenten van Barolo. De bodem- en klimatologische omstandigheden garanderen een uitstekende vegetatie en rijpheid van polyfenolen, en produceren tanninerijke, volle wijnen die majestueus, elegant en expressief zijn, met een wonderbaarlijke levensduur.
Grote wijngaard: 0,7 ha. Jaar van aanplant: 1994. Bodemtype: Lequio Formatie (15 miljoen jaar), en een fijne grijze mergel met een hoge concentratie kalksteen vermengd met zandsteen Ligging wijngaard: Zuidhoogte 300 meter boven zeeniveau. Soort gist en fermentatie: Gecontroleerde fermentatie met inheemse gisten. Duur van de maceratie: 40 dagen. Gistingsvat: Roestvrij staal. Fermentatietemperatuur: 23 °C. Duur van de fermentatie: 17-19 dagen. Rijping 50 Hl Stockinger eiken vat. Duur van rijping: Afhankelijk van het oogstjaar 18-30 maanden.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.