Beschrijving
De naam Mecori is een symbool van Sicilië en de Siciliaanse identiteit van deze wijn en betekent “mijn hart”. De naam van de wijn “Duo ” staat voor Serena Guarrera en Sebastiano Vinci oprichters van het bedrijf. Het is metaforisch afgebeeld op het etiket, het stelt een donkerblauwe halve druif voor die verwijst naar de druiven Nerello Mascalese en de lichtere en de tweede helft, de schaduw van Nerello Cappuccio.
Serena en Sebastiano ontmoetten elkaar op de universiteit, in het noorden van Italië, in Udine, waar ze allebei oenologie studeerden. Serena koos ervoor om wijnbouw en wijnmaken te gaan studeren vanwege het verlangen om een nieuwe en fascinerende wereld te ontdekken, die haar deed denken aan haar grootvader die een paar rijen wijnstokken verbouwde. Sebastiano vertegenwoordigt de nieuwste generatie van een historisch Marsala- bedrijf.
Mecori is ontstaan als afstudeer project van Serena en combineerde de liefde voor Sicilië met de wens van Serena en Seabastiano om een eigen wijn te maken.
Wijngaard – Contrada Muganezi
Ze hebben het geluk een wijngaard te kunnen huren, gelegen in het noordoostelijk deel op de hellingen van de Etna vulkaan op zevenhonderd meter boven de zeespiegel, vlakbij Solicchiata, in het Muganazzi-district. Deze wijngaard staat aangeplant met dé twee Etna druiven voor rode wijnen Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio van ongeveer vijfentachtig jaar en voor het grootste deel nog niet geënt. Door de steile ligging worden de wijngaarden met de hand bewerkt op basis van biologische principes.
Contrada? De rode wijnen van Etna worden vaak vergeleken met die van de Bourgogne. En net als in Bourgogne en Barola en Barbaresco kent ook Etna een hiërarchie in wijngaarden. Een cru in Etna wordt een ‘contrada’ genoemd. Elke contrada heeft specifieke karakteristieken: bodem, ligging van de wijngaard en de soort lava.
Wijnmaken
Druiven worden met de hand geplukt en ontsteelt en vergist in roestvrijstalen vaten waar de wijn in verder rijpt (10 maanden) tot aan het moment van botteling.
Pers
Best In Show Decanter Word Wine Awards 2023 (jaargang 2021). Decanter World Wine Awards is een van de beste en grootste wijncompetities ter wereld met ruim 18.000 ingestuurde wijnen.
Uit het Jury rapport: “The renaissance of viticultural endeavour in the high-altitude vineyards of Sicily’s Etna, on the slopes of a far-from-dormant volcano, is one of the great success stories of the modern wine world. Our judges were therefore thrilled to find this compelling blend of Nerello Mascalese and Nerello Cappuccio, and to welcome it into our Top 50 Best in Show. If your image of Southern Italian reds is based on darkly coloured wines made from international varieties or raisin-sweet reds made from indigenous grapes, a wine like this will prove horizon-altering. It’s translucent scarlet in colour, with light, graceful, aerial scents of wild hedgerow bramble fruits and wild strawberries. After this seductively framed overture, the wine is graceful and poised in the mouth; those fruits now take on a perfumed sheen, and the delicate acidity is joined by plump tannins and a root-spice freshness. The flavours and tannins may be southerly, but in all other respects you might guess that this is a wine from much further north”.
Gold Medal, Vin Italy 2022 winnaars in de categorie etiket design. Vin Italy is Italie’s grootste wijnshow en daarmee een van de grootste ter wereld.
Etna?
de wijngaarden rond de vulkaan Etna zijn eeuwen oud en de wijn verdween tot 20 jaar geleden in anonieme bulkwijnen. Totdat er een aantal wijnmakers arriveerden (Benanti, Marco Grazia, Frank Cornelissen, Michele Faro en Andrea Franchetti) die de unieke omstandigheden en mogelijkheden zagen om topwijnen te produceren. Inmiddels is Etna een van de meest gewilde en vooraanstaande wijngebieden van Italië.
Wat maakt het gebied nu zo uniek.
De wijngaarden liggen aan de Zuidoost-, Oost- en Noordoost flank van de Etna vulkaan hierdoor is het klimaat aanzienlijk koeler dan de rest van het eiland. Bovendien liggen de wijngaarden tussen de 300 tot 1200 meter, wat grote verschillen geeft tussen dag- en nacht temperaturen. Hierdoor is de rijpingscyclus lang en dit geeft de druiven rustig de tijd om veel delicate- en verfijnde aroma’s op te bouwen.
De bodem is vulkanisch en er zijn meer dan 40 soorten verschillende soorten vulkaan gesteenten wat voor verschillende aromaprofielen in de druiven zorgt.
De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is hoog en veel wijnstokken zijn niet geënt omdat de Phyloxera druifluis zich niet thuis voelt in de meest lavabodems op de hellingen van de Etna vulkaan.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.