Beschrijving
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Deze zuidelijke provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. Het bekendste blauwe druivenras is primitivo die in Amerika bekend is onder de naam Zinfandel. Het landschap van Puglia is voor het grootse deel vlak met kenmerkende, uitgestrekte korenvelden, olijfboom- & wijngaarden. Blauwe druivenrassen zoals primitivo, negroamaro, nero di troia, malvasia nera, leveren wijnen op die donker van kleur zijn, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid.
Paolo Leo’s wijnmaak geschiedenis omvat vijf generaties van liefde en hartstocht voor Puglia en zijn wijnen het is een typisch Italiaans familie bedrijf waarin alle kinderen meewerken. Het bedrijf is gevestigd in het hart van Puglia, halverwege de steden Brindisi en Lecce. In de jaren tachtig nam Paolo het bedrijf van zijn vader over en bouwde een nieuwe wijnmakerij. Inmiddels werken drie van de vier zonen van Paolo Leo volop mee in het bedrijf. Samen bouwen zij verder aan de groei en het succes van de afgelopen jaren! De Paolo Leo wijnen zijn inmiddels dan ook niet meer weg te denken uit ons assortiment en zijn het meer dan waard om ontdekt te worden.
De wijnen van Paolo Leo onderscheiden zich juist door hun finesse en doordrinkbaarheid. Maar al te vaak zijn Zuid-Italiaanse wijnen log en overrijp van smaak waar je na een glas genoeg van hebt. Hoe dit komt? Nicola Leo is gewoon een hele goede wijnmaker die zijn wijngaarden (terroirs) goed kent en precies weet wat hij in de wijnkelder wel en niet moet doen.
Primanero Appassimento
Op zoek naar een zeer betaalbaar alternatief voor Amarone? Dan is dit uw wijn!
Primanero wordt gemaakt volgens een bijzonder arbeidsintensief en niet veel voorkomend proces wat “il giro del picolo” wordt genoemd. Twee weken voor de oogst wordt het steeltje waarmee de druiventros aan de wijnstok vast zit gedraaid/ geknakt. Hierdoor vindt er een natuurlijk indroogproces plaats waardoor de druiventros 25 tot 30% van zijn gewicht in water verliest. Dit zorgt voor een natuurlijk concentratie van de aromastoffen in de druiven. Vervolgens worden de druiven geplukt, ontsteelt en niet gekneusd, voordat ze in het vegistingsvat worden geplaatst om een zo optimaal mogelijk extractie van kleur en smaakstoffen te krijgen. 50% van de wijn wordt gedurende 3 maanden gerijpt in Franse- en Amerikaanse vaten van tweede- en derde jaars gebruik. Wat maakt de Primanero nu zo bijzonder? Het is het arbeidsintensieve proces “Il giro del Picolo”, de aantrekkelijke prijs maar vooral de volle rijke smaak.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.