Beschrijving
Hoewel er al vier generaties van de familie Guerrin werkzaam zijn in de wijn, was het bezit tot 1984 te gering om zelf wijn te produceren. Toen Maurice Guerrin (1962) in 1984 de kans kreeg twee percelen met de herkomstbenaming Pouilly-Fuissé te pachten, besloot hij zelf wijn te gaan maken. Het ging hier om twee percelen in de lieu-dits La Maréchaude et Sous la Roche. Deze liggen tegen de rots van Vergisson, het dorp waar onbetwist de beste wijn van de Mâconnais vandaan komt. Dit heeft onder meer te maken met de structuur van de rotsbodem en de invloed van de koele westenwinden, dankzij de open ligging richting het westen. De kans bestaat dan ook dat er in de toekomst met name in dit gebied veel wijngaarden tot Premiers Crus worden verheven.Beetje bij beetje wist hij zijn bezit van 2,5 hectare uit te breiden tot de 14 hectare die hij nu exploiteert. Hiervan is een kwart eigendom en heeft hij de rest in pacht. Om al deze wijn op te kunnen voeden, bouwde hij in 2009 een compleet nieuwe kelder. Doordat hij meer ruimte heeft, kan hij een aantal percelen nu apart vinifiëren en opvoeden. Sinds 2011 kan hij daarbij rekenen op de hulp van zijn zoon Bastien (1990), die de flessen ook een jeugdiger uitstraling heeft gegeven. De meer dan 35 percelen van Domaine Guerrin worden alle bewerkt volgens de principes van de lutte raisonnée. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen indien het niet anders kan.
Wijngaard
Gelegen in het dorp Leynes, zijn de wijngaarden gelegen de plaats genaamd “La Citadelle”, ongeveer 380m. Vroeger was ert op de top van de berg een oude kapel te vinden. De zuidwestelijke oriëntatie is gemarkeerd door een sterke blootstelling aan de heersende wind. De grond is nogal arm, zeer drainerend op een granieten basis die een rode steen vormt onder een kleiachtige bovenlaag. Op gezette tijden wordt de grond omgeploegd zonder het gebruik van onkruidverdelgers en chemicaliën.
Wijnmaken
De vinificatie vindt plaats in temperatuur gereguleerde roestvrijstalen vaten om alle frisheid en finesse van de Chardonnay te behouden. Het doel is om de frisheid en de uitbundige fruitigheid van deze jaargang te behouden. De vergisting wordt uitgevoerd met inheemse gist, de wijn rijpt vervolgens tien maanden voordat deze licht wordt gefilterd en vervolgens gebotteld.
Pers
Wine Advocate, William Kelley, eind augustus 2019. “As I wrote last year, Vergisson-based Domaine Guerrin et Fils still flies under the radar, but it’s an estate on the rise. Harvested by hand, fermented in stainless steel and oak barrels according to the cuvée and matured on the lees for a year, these are beautifully balanced, concentrated wines. Bastien Guerrin has been working with ambient yeasts, correspondingly longer fermentations and extended élevages, refining the domaine’s barrel program too. These endeavors, among others, are bearing fruit in the form of wines of greater cohesion and quality”. The Wine Advocate’s William Kelley, Bourgogne schrijver voor Robert Parker Wine Advocate. William maakt zelf wijn in Bourgogne en Amerika. En woont het grootste deel van het jaar in de Bourgogne.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.