Beschrijving
L‘Ormarins mousserende wijnen zijn van wereldklasse en horen bij de allerbeste mousserende wijnen van Zuid-Afrika. Ze worden gemaakt volgens de Methode Cap Classique methode. De Methode Cap Classique (MCC) is de Zuid-Afrikaanse benaming voor mousserende wijnen gemaakt volgens de traditionele (Champagne) methode waarbij de wijnen een tweede alcoholische vergisting op fles ondergaan. De wijnen worden gemaakt, onder leiding van wijnmaakster Zanie Viljoen, in de wijnkelders van L’Ormarins in Franschhoek. L’Ormarins Cap Classique is vernoemd naar de Franse Hugenoot Jean Roi Lourmarins afkomstig uit de Provence in Frankrijk, die L’Ormarins estate stichtte en er als eerste wijnstokken aanplantte.
Wijngaard
De Chardonnay-druiven waren afkomstig van Altima in Elandskloof, Rooderust-wijngaarden in Darling en geselecteerde wijngaarden in Robertson. De Pinot Noir-druiven zijn geselecteerd uit Altima in de regio’s Elandskloof, Elgin, Darling en Robertson
Wijnmaken – De Methode Cap Classique (MCC)
De Chardonnay en Pinot Noir druiven werden afzonderlijk en als hele trossen geperst. Deze mousserende wijn krijgt zijn rosé kleur door de Pinot Noir druiven iets harder en langer te persen waardoor er kleur uit de schillen oplost in het sap. Het sap kreeg een nacht de tijd om op natuurlijke wijze te klaren/helder te worden (débourbage). Alleen het sap van de hoogste kwaliteit (tête de cuvee) wordt gebruikt. Hierna vindt de eerste alcoholische vergisting plaats in roestvrijstalen tanks waarbij ieder druiven ras separaat wordt vergist. Alleen de wijnen (vins clairs) met de hoogste finesse en complexiteit worden geselecteerd en uiteindelijk geblend tot een zgn. basis wijn. Vervolgens gaat deze wijn terug in de fles met een kleine dosis zoete wijn en gist voor de tweede fermentatie in fles. Het koolzuurgas dat tijdens de vergisting ontstaat lost, als miljoenen kleine belletjes, op in de wijn en vormen een intrigerend onderdeel van de wijn.
De wijn rust na de 2e vergisting op fles nog eens 24 maanden (2 jaar) op de lee /gistdroesem alvorens te worden ‘gedégorgeerd’. Dit is het verwijderen van de gistresten en het toevoegen van de dossage (een mix van basiswijn en suiker) waarmee de droogheid van de wijn wordt bepaald. Vervolgens rijpt de wijn, voor een betere integratie van de dossage, nog een 3 maanden in de kelders van L’Ormarins voordat deze op de markt worden gebracht.
Druiven: 40% Chardonnay en 60% Pinot Noir
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.