Beschrijving
Armagnac is de grootste appellation van de Sud-Ouest en de trots van het gebied. Samen met Cognac is Armagnac
het enige Franse wijndistillaat met een appellation contrôlée.
De Armagnac’s van Château de Millet komen uit de Bas-Armagnac regio. Hier komen de beste armagnacs vandaan. De
bodem bestaat vooral uit arme zandgronden. De armagnacs uit dit gebied hebben veel finesse en kunnen zeer oud
worden.
De distillatiemethode van armagnac is niet hetzelfde als die van cognac. Distillatie van cognac gebeurt met de alambic à
repasse; voor armagnac is dat de alambic à jet continu. Bij cognac wordt een bepaalde hoeveelheid wijn in twee keer
gedistilleerd, tot een maximaal alcoholgehalte van 72 procent.
Armagnac wordt gemaakt met continue distillatie: één bepaalde hoeveelheid wijn wordt in één keer gedistilleerd tot ongeveer 52
procent (en maximaal 63 procent). Hierdoor krijgt het distillaat meer geur en smaak.
Het distillaat rijpt op houten vaten om zachter en ronder te worden, en om zijn geur en aroma te ontwikkelen. Armagnac
gebruikt hiervoor vaten van lokaal eikenhout. Er is niet veel verschil in smaak tussen armagnac en cognac.
Armagnac is meestal echter iets minder verfijnd. Wel heeft armagnac iets bijzonders: soms staat er een jaartal op de
fles. Zo’n armagnac is samengesteld uit één oogst.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.