Beschrijving
Bosco del Merlo Millesimato: Een Prosecco van top kwaliteit!
Eigenlijk zou er op het etiket Prosecco Valdobbiadene moeten staan. De streek Valdobbiadene geldt als het beste gebied voor
Prosecco in heel Italië. De druiven voor de Millesimato Prosecco zijn namelijk uit dit gebied afkomstig. Waarom het
er dan niet op mag staan? Regeltjes… De wijnmakerij van Bosco del Merlo bevindt zich buiten het Valdobbiadene
gebied en de gebiedsnaam mag om die reden niet op het etiket worden vermeld. Ach ja regeltjes, de wijn trekt zich er
gelukkig niets van aan want die is al jaren van top kwaliteit.
Deze Millesimato Brut is een zogenaamde spumante wijnen. Dit in tegenstelling tot de frizzante wijnen. Het verschil? Een
Spumante wijn bevat meer belletjes (Co2) dan een frizzante wijn. Hierdoor zijn Spumante wijnen intenser en
krachtiger van smaak. En omdat er letterlijk meer bubbeltjes in de fles zitten, in vergelijking met een frizzante, wordt
de fles met een Champagne kurk afgesloten.
Bosco del Merlo is de trots en het parade paardje van de familie Paladin. Kosten nog moeite worden er gespaard om
betaalbare top wijnen te maken.
Bosco del Merlo ligt in het Oostelijk deel van de Italiaanse streek Veneto op de grens met de wijnstreek Friuli op een uur
rijden, in Noord Oostelijke richting, van de stad Venetië. De naam Bosco del Merlo betekent letterlijk het ‘bos van de
zwarte vogels’ een oude naam uit de tijd dat het gebied grotendeels bedekt was met eikenbossen. De combinatie van
Mediterrane en landklimaat invloeden, afkomstig van de nabijgelegen Adriatische zee en Alpen en een bodem die uit
een ideale mix van klei en kalk bestaat, bieden perfecte omstandigheden om kwaliteitsdruiven te verbouwen.
De eerste wijngaarden werden in 1978 aangeplant. Vanaf het begin is er samengewerkt met de universiteiten van Milaan& Padua en Franco Bernabei en Leonardo Valenti, twee gerenommeerde wijngaard- en wijnmaak adviseurs.
In het streven naar kwaliteit zijn de wijngaarden nauwgezet in kaart gebracht, o.a. door gebruik te maken van satelliet
techniek om vast te stellen wat de beste locaties zijn voor de verschillende druivenrassen. De wijngaarden worden
continue gemonitord met weerstations en zorgvuldig bewerkt. Dit alles wordt gedaan vanuit de filosofie dat ten minste
90% van kwaliteit van een wijn in de wijngaard wordt bepaald. Het uiteindelijke doel van al dit onderzoek en werk is
om druiven van de allerbeste kwaliteit te oogsten. Want met druiven van top kwaliteit is het gemakkelijk om wijnen
van hoge kwaliteit te maken.
Samenwerking met de universiteiten van Padua en Milaan blijft doorgaan. Op dit moment vindt er doorlopend onderzoek plaats op
het gebied van duurzaamheid, vinificatie (wijnmaken) en klimaat verandering.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.