Beschrijving
De provincie Puglia wordt ook wel de hak aan de Italiaanse laars genoemd. Het landschap van Puglia is voor het
grootste deel vlak en kenmerkt zich door uitgestrekte korenvelden, olijfboom– en wijngaarden. Deze zuidelijke
provincie kent veel druivenrassen die door de Grieken en andere overheersers zijn geïntroduceerd. Druivenrassen
zoals primitivo, negroamaro, nero di troia, malvasia nera houden van de Pugliaanse warmte. De wijnen zijn dan ook
donker van kleur, rijp, zwoel en vol van smaak, met kenmerkende Zuid-Italiaanse kruidigheid.
Paolo Leo’s wijnmaak geschiedenis omvat vijf generaties van liefde en hartstocht voor Puglia en zijn wijnen. Het bedrijf is
gevestigd in het hart van Puglia, halverwege de steden Brindisi en Lecce. De familie bezit twintig hectare
wijngaarden. In de jaren tachtig nam Paolo het bedrijf van zijn vader over en bouwde een nieuwe wijnmakerij. De
wijnmaak filosofie van Paolo Leo is om in harmonie met de natuur te werken en alleen in te grijpen wanneer nodig
om ervoor te zorgen dat elke wijn zijn unieke persoonlijkheid tot uitdrukking kan brengen.
Wij vielen voor de wijnen van Paolo Leo vanwege hun finesse en doordrinkbaarheid. Dit lijkt in tegenspraak met het
warme klimaat en druivenrassen zoals primitivo en negroamaro, die volle, rijpe, rijke wijnen geven. Maar al te vaak
zijn Zuid-Italiaanse wijnen log en overrijp van smaak waar je na een glas genoeg van hebt. De wijnen van Paolo Leo
onderscheiden zich juist door hun finesse en doordrinkbaarheid.
Hoe dit komt? Paolo Leo is gewoon een hele goede wijnmaker die zijn wijngaarden (terroirs) goed kent en precies weet
wat hij in de wijnkelder wel en niet moet doen. En last but not least de zeer goede prijskwaliteit verhouding van de
wijnen. De Paolo Leo wijnen zijn het dan ook waard om ontdekt te worden. Tres bellissimo!
Deze wijn is afkomstig uit de Italiaanse Veneto streek in het Noordoosten van Italië. De wijn wordt gemaakt in het
wijngebied Valpolicella. Dit gebied ligt in de nabijheid van de Romeo & Julia stad Verona. Het Valpolicella gebied is
bekend vanwege de gelijknamige wijnen en de Amarone en Ripasso wijnen. Voor deze laatste twee wijnen worden
druiven te drogen gelegd om uiteindelijk een vollere en meer krachtige wijn te krijgen. De Millefiori is duidelijk
geïnspireerd op de Amarone en Ripasso wijnen. Waarom er dan geen Valpolicella op het etiket staat? Door de
toevoeging van merlot is dit wettelijk niet toegestaan. Bovendien wordt de wijn door Paolo Leo in Puglia gemaakt. De
druiven koopt hij in de Valpolicella streek.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.